Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai multe informații

Evaluări mobiliare

EVALUARE PROPRIETĂŢI SPECIALIZATE

Regulated by RICS
TCN Worldwide

EVALUARE PROPRIETĂŢI SPECIALIZATE


 

În activitatea de evaluare proprietăţile specializate includ cel mai frecvent parcurile eoliene şi parcurile fotovoltaice dezvoltate pentru obţinerea de energie electrică „verde” sau regenerabila. Deşi majoritatea componentelor sunt de natura bunurilor mobile, faptul că acestea nu pot funcţiona independent de terenul pe care sunt amplasate le transformă în proprietăţi imobiliare specializate. Pe lângă evaluările tipice pentru scopul garantării bancare sau al vânzării, parcurile eoliene fac obiectul evaluării periodice pentru stabilirea valorii impozabile.

Evaluare parc eolian

Proprietăţile specializate, parc eolian sau parc fotovoltaic, pot fi evaluate în România exclusiv de către experţi evaluatori imobiliari acreditaţi ANEVAR.

Evaluarea proprietăţilor specializate este cel mai des solicitată pentru următoarele scopuri:

 1. Evaluare parc eolian pentru creditare
 2. Evaluare parc fotovoltaic pentru vânzare – cumpărare
 3. Evaluare parc fotovoltaic pentru scop intern
 4. Evaluare parc eolian pentru raportare financiară
 5. Evaluare parc eolian pentru taxe


 

METODE DE EVALUARE

Pentru că aceste proprietăţi specializate sun generatoare de venituri, cele mai indicate abordări în evaluarea lor sunt abordarea prin venit, respectiv metoda fluxurilor de numerar actualizate, cunoscută şi sub abrevierea denumirii din limba engleză DCF (Discounted Cash-Flow) respectiv abordarea prin cost pentru componentele non imobiliare. Ca şi în cazul evaluării hotelului, aprofundarea specificului proprietăţii specializate de către expertul evaluator ANEVAR este esenţială.

Evaluare parc fotovoltaic

Înţelegerea surselor de venituri şi a reglementărilor pieţei de energie este esenţială în abordarea evaluării de proprietăţi specializate. Evaluatorul de proprietăţi specializate trebuie să aprofundeze caracteristicile tehnice de tipul putere instalată sau cantitate de energie livrată în reţea şi tranzacţionare pe tipurile prestabilite de ANRE în piaţă de energie şi până la modalitatea de gestionare şi vânzare a certificatelor verzi.

Echipa noastră de experţi evaluatori ANEVAR a efectuat un număr consistent de rapoarte de evaluare pentru parcuri eoliene, parcuri fotovoltaice sau centrale de co generare energie electri ca şi termică pentru următoarele utilizări:

 1. Evaluare pentru garantare împrumut
 2. Evaluare pentru vânzare active
 3. Evaluare pentru raportare financiară
 4. Evaluare pentru taxe


 

EVALUARE ONLINE

Compania noastră oferă posibilitatea, ca şi la celelalte tipuri de evaluări imobiliare online, că instrucţiunile şi determinarea scopului evaluării se poate realiza între Beneficiar şi noi atât prin email, cât şi prin intermediul aplicaţiilor video web ca Skype sau ZOOM, iar colectare datelor necesare redactării raportului de evaluare se poate realiza cu uşurinţă prin intermediul aplicaţiilor web de transfer.


 

PREŢ EVALUARE PROPRIETĂŢI SPECIALIZATE

Preţurile pentru evaluarea proprietăţilor specializate sunt de obicei în strânsă legătură cu puterea instalată a parcului eolian sau a parcului fotovoltaic şi de scopul pentru care este solicitată evaluarea. De asemenea sunt importante în determinarea preţului evaluării şi numărul de ore necesare pentru prezentarea produsului final, raportul de evaluare al parcului fotovoltaic sau al parcului eolian.

Având în vedere că stâlpii de susţinere ai nacelelor pe care sunt montate turbinele pentru captare sunt clasificaţi drept construcţii, parcurile eoliene fac obiectul evaluării periodice pentru determinarea valorii impozabile

Preţurile indicative pentru evaluarea unui parc eolian sau parc fotovoltaic sunt în funcţie de puterea instalată:

 1. Evaluare parc eolian sau fotovoltaic pentru credit preţ indicativ de la 50 Euro + TVA per MW instalat
 2. Evaluare parc eolian sau fotovoltaic preţ indicativ de la 50 + TVA MW instalat
 3. Evaluare parc eolian sau fotovoltaic pentru raportare financiară preţ indicativ de la 50 Euro + TVA per MW instalat
 4. Evaluare parc eolian pentru impozitare preţ indicativ – de la 30 Euro + TVA per MW instalat

 
 
Scroll to Top